Για εμάς η υγεία σας είναι προτεραιότητα μας
Πόση ακτινοβολία θα πάρω γιατρέ; είναι επικίνδυνη;
– Έχει πολλή ακτινοβολία η Πανοραμική που θα κάνει το παιδί μου; Εξαρτάται από το είδος/τεχνολογία της Πανοραμικής, την κατάσταση του εξοπλισμού και την γνώση του προσωπικού. Αν γίνει με σύγχρονο ψηφιακό μηχάνημα με ανιχνευτή (sensor) Flat Panel η δόση είναι ελάχιστη και δεν ενέχει κινδύνους για το παρόν ή το μέλλον του παιδιού (ούτε καν του εμβρύου). Αν γίνει με ένα παλιό αναλογικό μηχάνημα και μετά ψηφιοποιηθεί η πιθανή δόση είναι πολλαπλάσια (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη). Ίσως ένα παλιάς τεχνολογίας ψηφιακό πανοραμικό με ελλιπή συντήρηση να δίνει μεγαλύτερη δόση.
– Η οδοντιατρική τομογραφία έχει δόση σαν μια αξονική τομογραφία;
Όχι η τεχνολογία CBCT έχει σημαντικά χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας από την ιατρική αξονική τομογραφία. Αν μάλιστα έχει και τεχνολογία Ultra Low Dose, τότε η δόση είναι ασύγκριτα χαμηλότερη.
-Είμαι έγκυος, μπορώ να κάνω πανοραμική ή CBCT;
Η απάντηση είναι ναι. Εμείς φροντίζουμε γενικά να βάζουμε πρόσθετη προστασία για το ενδεχόμενο η γυναίκα να μην το γνωρίζει. Αλλά και χωρίς ειδική προστασία, η δόση που θα πάρει το έμβρυο δεν θα το βάλει σε κίνδυνο αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις σωστού μηχανήματος και τεχνικής.
Θα σας παραπέμψω αρχικά στη σελίδα της Παγκόσμιας επιτροπής ατομικής ενέργειας και σε ανάλογες ιστοσελίδες ενημέρωσης.
https://www.iaea.org/resources/rpop/health-professionals/dentistry/radiation-doses
Ειδικά για τα παιδιά υπάρχει ο οργανισμός Image Gently αφιερωμένος στην ενημέρωση γονιών αλλά και επαγγελματιών σχετικά με την ακτινοπροστασία των παιδιών. Συμμετέχουμε από το 2014 στο πρόγραμμα.
https://www.imagegently.org/Procedures/Dental
Δυό λόγια λοιπόν για τις μονάδες μέτρησης που προκαλούν σύγχυση ακόμη και στους γιατρούς.
Η δόση μετρημένη από το μηχάνημα είναι μια αντικειμενική δόση εισόδου και η μέτρηση γίνεται σε
Gy (Gray), mGy, μGy. Σαν μέτρο σύγκρισης είναι πολύ χρήσιμο για εμάς αλλά πρακτικά αδιάφορο για τις στοχαστικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Για παράδειγμα στην οδοντιατρική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) διαπιστώσαμε ότι με τα νέα μας μηχανήματα και το πρωτόκολο Ultra Low Dose, σε συγκριτική εξέταση παιδιού πετύχαμε να έχουμε την ίδια ποιότητα εικόνας με το 25% της δόσης της αρχικής εξέτασης.
Το μηχάνημα όμως δεν “ξέρει” τι θα ακτινοβολήσουμε με την δόση αυτή και τις πιθανές επιπτώσεις.
Εδώ υπεισέρχεται η μέτρηση σε mSy, μSy, που μας δίνει την δόση σε συνάρτηση με το όργανο ή περιοχή που ακτινοβολείται. Υπάρχουν συντελεστές που καθορίζουν ότι για παράδειγμα επειδή τα άκρα ή ο εγκέφαλος είναι πολύ ανθεκτικότερα όργανα τα μSy είναι πολύ λιγότερα από όσα αν ακτινοβολήσουμε την κοιλιά. Επίσης έχουν σημασία μελέτες επίπτωσης στην ακτινοβόληση του εμβρύου. Έχει προκύψει ότι οι οδοντιατρικές ακτινοβολήσεις δεν έχουν επίπτωση στο έμβρυο ακόμη και αν δεν έχει μπει καμιά πρόσθετη προστασία. Αυτό αφορά στην ενημέρωση γυναικών που υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό οδοντιατρικό έλεγχο και κατόπιν διαπίστωσαν την εγκυμοσύνη. Στις γυναίκες που το αναφέρουν πρέπει πάντα να παίρνουμε μέτρα προστασίας ακόμη και μόνο για ψυχολογικούς λόγους ώστε να αποβάλλουν τους φυσιολογικούς φόβους τους. Όπως φαίνεται από τα links που παρέθεσα, μια πρακτική αναλογία είναι η αντιστοίχηση με την ημερήσια δόση που παίρνουμε καθημερινά από το περιβάλλον. Θεωρητικά η δόση από τα αμιγώς ψηφιακά συστήματα DR, έχουν πολύ μικρότερες δόσεις από τα αναλογικά ή από τα μικτά ψηφιακά CR. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά ψηφιακά συστήματα που δίνουν πολύ μεγάλες δόσεις είτε γιατί είναι παλιοί οι αισθητήρες τους και έχουν φθαρεί, είτε ακόμη χειρότερα επειδή δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας από την Ελληνική επιτροπή ατομικής ενεργείας (Δημόκριτος) και κατά συνέπεια δεν υποβάλλονται στους απαιτούμενους αρχικούς ελέγχους και επανελέγχους και το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο (πχ βοηθός οδοντιάτρου δεν έχει τις γνώσεις να εκτελεί πανοραμικές ή τομογραφίες) ενώ και οι οδοντίατροι απαιτείται να έχουν ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές. Να μην ανησυχείτε λοιπόν για τις επιπτώσεις. Να κάνετε σωστές επιλογές και έρευνα για να έχετε την βεβαιότητα ότι η εξέταση γίνεται σωστά και με την λιγότερη δυνατή δόση.
Τέλος αν σας ενδιαφέρει να δείτε την πραγματική διαγνωστική λογική δείτε το:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26730375
Το σύνολο σχεδόν των ακτινολογικών εξετάσεων που διενεργούνται στο ιατρείο μας δεν θα προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο αν η μητέρα υποβληθεί σε ακτινολογικό έλεγχο, ακόμη και αν δεν το γνώριζε ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας του εμβρύου.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΓΚΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ
Εξετάσεις με δόση 0.001-0.01 mGy και πιθανότητα μελλοντικού καρκίνου μικρότερη από 1 σε 1.000.000 εξετάσεις
Εξετάσεις με δόση 0.1-1.0 και πιθανότητα 1 ανά 100.000 μέχρι 1 ανά 10.000
Με δόση 1.0-10 και πιθανότητα 1 ανά 10.000 – 1 ανά 1000
Με δόση 10-50 και πιθανότητα 1/1000 μέχρι 1/200
Αρα εξετάσεις της τελευταίας κατηγορίας πρέπει να αποφεύγονται κατά την κύηση εκτός και η υγεία της εγκύου άρα έμμεσα και του εμβρύου, τίθενται σε κίνδυνο με την καθυστέρηση διενέργειας της εξέτασης για μετά τον τοκετό.
Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν πως η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο άτομο αυτό κατά τη διάρκεια τη ζωής του αυξάνεται κατά 1% αφού το αναμενόμενο ποσοστό είναι περίπου 1 στους 3 ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής τους.
Έτσι οι δυο πρώτες κατηγορίες εξετάσεων μπορούν να εκτελούνται χωρίς φόβο ότι θα προκαλέσουν κίνδυνο στο παιδί. Οι κατηγορίες 3 &4 πρέπει να αποφεύγονται αν δεν κινδυνεύει η μητέρα από την αναβολή και εν πάσει περιπτώσει δεν δικαιολογείται διακοπή κύησης με μόνο λόγο την ακτινοβόληση έστω και με τις μεγαλύτερες αυτές δόσεις.
ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
Αντίθετα με παλαιότερες απόψεις πως τα έμβρυα τις πρώτες 3-4 εβδομάδες ήταν τόσο ευαίσθητα στην ακτινοβολία ώστε αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν γνωστή κατά την εξέταση, το έμβρυο είτε δεν θα επιζούσε είτε δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, σήμερα γνωρίζουμε πως το έμβρυο στα αρχικά στάδια είναι πολύ ανθεκτικότερο από ότι αργότερα.
Ετσι οι εξετάσεις της 4ης κατηγορίας πρέπει να αποφεύγονται και σε πιθανή εγκυμοσύνη.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η πιθανότητα γενετικής ανωμαλίας κυμαίνεται μεταξύ 1-6 % φυσιολογικά και αυξάνει κατά
0.012% με τις υψηλότερες δόσεις. Αρα η αύξηση είναι πρακτικά αμελητέα.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1. ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Προχωράμε στην εξέταση
2. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ Η ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αναβολής μέχρι τοκετό ή μέχρι να αποκλεισθεί κύηση, αλλά έχοντας στο νου ότι το όφελος της μητέρας είναι έμμεσα όφελος του εμβρύου και η καθυστέρηση της εξέτασης μπορεί τελικά να βλάψει περισσότερο το έμβρυο.
Αν η εξέταση γίνει πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ελάχιστη δυνατή δόση.
3.ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΕΙ
Αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την απαιτούμενη εξέταση και την δόση.
Μια ακτινογραφία θώρακος στο παιδί έχει δόση μέχρι 0.01 mSv.
Αυτή η δόση αντιστοιχεί στην φυσιολογική δόση περιβάλλοντος που θα πάρει το παιδί σε μια μέρα.
Ασφαλώς υπάρχουν εξετάσεις που έχουν σημαντική δόση ακτινοβολίας.
Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.imagegently.org όπου στο σχετικό άρθρο με τίτλο What Parents Should Know, θα βρείτε αναλυτικές χρήσιμες πληροφορίες.
Το πρωτοποριακό αυτό πρωτόκολλο είναι κατοχυρωμένο από την Φινλανδική εταιρεία Planmeca, από όπου έχουμε προμηθευτεί και για τα δύο ιατρεία μας το ψηφιακό μηχάνημα για όλο το εύρος των οδοντιατρικό εξετάσεων. Η μείωση της δόσης είναι μέχρι και 77% πιο κάτω χωρίς να ελαττώνεται η ποιότητα της εξέτασης. Είναι το πλέον ιδανικό και ασφαλές για όλα τα παιδοδοντιατρικά περιστατικά.
Σε κάθε κατηγορία εξετάσεων που χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα μηχανήματα να είναι σύγχρονα και σωστά συντηρημένα, και οι εκτελούντες να έχουν επάρκεια και επαγγελματική συνείδηση. Επίσης, για όλες τις εξετάσεις ισχύουν κάποιες αρχές, όπως η αρχή της αιτιολόγησης, η οποία εξετάζει την αναγκαιότητα και το αναμενόμενο καθαρό όφελος μιας εξέτασης, και η αρχή της ελαχιστοποίησης ALARA (As Low As Reasonably Achievable), ώστε κάθε διαγνωστικό μέσο να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, που οι δόσεις ακτινοβολίας να παραμένουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες. Εάν τηρηθούν οι παραπάνω αρχές, τότε οι εξετάσεις με ακτίνες Χ είναι ασφαλείς.
Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία, επειδή είναι σε φάση ανάπτυξης. Άρα εμπιστευόμαστε στον παιδίατρό μας την απόφαση για την αναγκαιότητα μιας εξέτασης. Αυτός
θα ακολουθήσει τις παραπάνω αρχές ακτινοπροστασίας, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, θα συμβούλευα τους γονείς να επιλέγουν ιατρεία με σύγχρονα μηχανήματα, που έχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά, ώστε η δόση να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι εξετάσεις Full Spine και Full Leg, μέσω των οποίων διαπιστώνεται αν έχουν τα παιδιά σκολίωση ή ανισοσκελία. Αυτές γίνονται με ένα ειδικό σύστημα, ώστε με μια ακτινοβόληση να έχουμε απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης ή και των κάτω άκρων, όσο ψηλό και να είναι το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα πάρει λιγότερη ακτινοβολία, από ό,τι με ένα απλό σύστημα, που απαιτεί δύο ή τρεις ακτινοβολήσεις, για να απεικονιστεί ολόκληρη η αντίστοιχη περιοχή.