Σκολίωση και κύφωση
Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης οφείλονται σε διάφορους παράγοντες και διακρίνονται σε διαφορετικές παθήσεις. Η πιο γνωστή είναι η ιδιοπαθής σκολίωση με ή χωρίς κύφωση. Συνήθως η σπονδυλική στήλη όπως την κοιτάμε στην πλάτη του παιδιού, δεν είναι ευθεία αλλά έχει μορφολογία S. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνουν μετρήσεις. Θα πρέπει να μάθετε αν στην προτεινόμενη μέθοδο απαιτείται μια μόνο ακτινοβόληση για ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, ανεξάρτητα από το ύψος του παιδιού, ανεξάρτητα αν σας λένε ότι είναι ψηφιακή. Αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν ψηφιακά συστήματα με τα οποία για να γίνει μια face και μια πλάγια λήψη απαιτούνται 6 ακτινοβολήσεις. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε εμπεριέχει ως αυτονόητες τις δυο προηγούμενες έννοιες. Θα πρέπει οι εξετάσεις αυτές να γίνονται πάντα σε όρθια στάση, χωρίς υποδήματα και με ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση. Πρέπει η τεχνολόγος να επιμένει και να περιμένει μέχρι η στάση να είναι σωστή. Διαφορετικά οι μετρήσεις θα είναι λάθος.
Ανισοσκελία
Στο ιατρείο μας εκτελείται η εξέταση με διπλή αντίθεση (double contrast). Η εξέταση αυτή γίνεται πλέον σε ασθενείς που υπάρχει αδυναμία ή αντένδειξη για κολονοσκόπηση. Επίσης σαν συμπληρωματική εξέταση στις περιπτώσεις που η κολονοσκόπηση δεν κατέστει δυνατόν να ελέγξει όλο το έντερο μέχρι το τυφλό. Χορηγείται υγρό υψηλής αντίθεσης βάριο από το ορθό (υποκλυσμός), σκιαγραφείται αρχικά το έντερο, μετά αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του βαρίου και εισάγεται αέρας. Με τους κατάλληλους χειρισμούς το βάριο κάνει επάλειψη των τοιχωμάτων του εντέρου και τότε γίνονται όσες ακτινογραφίες είναι απαραίτητο για να εξεταστεί όλος ο αυλός. Σε ειδικές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούμε βάριο αλλά υδατοδιαλυτό Ιώδιο σαν σκιαγραφικό. Πρωταρχική σημασία για την επιτυχία είναι ο τέλειος καθαρισμός του εντέρου πριν την εξέταση. Γενικά είναι μια εξέταση που απαιτεί χρόνο και ηρεμία για να μην ταλαιπωρηθεί ο ασθενής. Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η εξέταση να γίνει με σακούλα και ρύγχος υποκλυσμού μιας χρήσεως ειδική για την εξέταση.
Τα όργανα που ελέγχουμε είναι το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, οι νεφροί, ο σπλήν, ο οπισθοπεριτοναϊκός χώρος, το έντερο και τα τοιχώματα της κοιλίας.
Συχνότερα ευρήματα:
Με το υπερηχογράφημα αυτό, ελέγχουμε τα όργανα της κάτω κοιλίας και κύρια, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τις ωοθήκες καθώς και τον προστάτη.
Περαιτέρω υπερηχοτομογραφικός έλεγχος με μεγαλύτερη ευκρίνεια γίνεται με το ενδοκολπικό των γυναικείων έσω γενν. οργάνων και το Διορθρικό υπερηχογράφημα του προστάτη.
Στα επιφανειακά όργανα στον έλεγχο με υπερήχους περιλαμβάνονται ο οφθαλμός, ο τράχηλος, οι μύες, ο μαστός και οι όρχεις.
Τα πιο συχνά ευρήματα είναι:
Οφθαλμός: Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιματώματα, πάχυνση οφθαλμικών μυών.
Θυρεοειδής: Όζοι θυρεοειδούς, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα, νεόπλασματα.
Παραθυρεοειδείς: αδενώματα παραθυρεοειδών
Σιελογόνοι αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι): Φλεγμονές, λίθοι – Στον έλεγχο του τραχήλου εξετάζονται και οι λεμφαδένες όσο αφορά το μέγεθος τους και το σχήμα τους (φλεγμονώδεις, κακοήθεις)
Μαστοί : Κύστεις, ινοαδενώματα, νεοπλάσματα, φλεγμονές (μαστίτιδα, αποστήματα)
Όσχεο: Φλεγμονές (επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα), αιματώματα, νεόπλασμα, ενώ σε παιδιά η κρυψορχία.
Μαλακά Μόρια: Περιλαμβάνει τους μύες και τον υποδόριο ιστό. Αιματώματα, ρήξη τενόντων, τενοντίτιδα, κύστη baker στο γόνατο, γαγγλιακές κύστες κυρίως στον καρπό. Από τον υποδόριο ιστό ελέγχονται τα λιπώματα, όπως επίσης και το λεμφοοίδημα.
Με την έγχρωμη υπερηχοτομογραφία (Triplex) μπορούμε να ελέγχουμε την ροή του αίματος μέσα στα αγγεία του σώματος όπως η αορτή, οι καρωτίδες, οι νεφρικές αρτηρίες, οι φλέβες και αρτηρίες άνω και κάτω άκρων.
Τα κυριότερα ευρήματα:
Αρτηρίες : Ανάδειξη της αθηρωματικής νόσου και του βαθμού στενώσεως των αρτηριών (καρωτίδων, αορτής και αρτηρίες κάτω άκρων) Ανάδειξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
Φλέβες: Ανεπάρκεια φλεβών κάτω άκρων, έλεγχος κιρσών, θρόμβωση φλεβών. Επίσης με τους υπερήχους ελέγχουμε αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες , αρτηριοφλεβική επικοινωνία, αιμάτωση νεοπλασιών, έλεγχος βατότητας του μοσχεύματος fistula σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.
Ειδικά σχεδιασμένοι ηχοβολείς οι οποίοι εισέρχονται σε κοιλότητες του σώματος όπως ο κόλπος μας επιτρέπουν να απεικονίσουμε με μεγάλη ευκρίνεια την μήτρα και τις ωοθήκες. Με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα αναδεικνύονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια οι βλάβες της μήτρας και των ωοθηκών, όπως τα ινομυώματα, η πάχυνση του ενδομητρίου και οι πολύποδες, οι κύστεις των ωοθηκών, η διόγκωση σαλπίγγων και η έκτοπος κύηση.
Το διορθικό υπερηχοτομογράφημα επιτρέπει μια καλύτερη εξέταση του προστάτη με υπέρηχους δια μέσου του ορθού. Με το διορθικό υπερηχογράφημα απεικονίζουμε λεπτομερώς το μέγεθος του προστάτη αδένα. Η ακρίβεια όμως της μεθόδου στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη παραμένει χαμηλή.Παράλληλα η εξέταση αυτή επιτρέπει τη λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών με λεπτή βελόνα.
Η μαστογραφία ήταν ανέκαθεν η σημαντικότερη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Σώζει ζωές στην κυριολεξία. Έχει πρακτικά παραμερισθεί πια η αναλογική μαστογραφία και έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή.
Σε γενικές γραμμές η ψηφιακή μαστογραφία χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες:
– Άμεσα ψηφιακή μαστογραφία, σύστημα DR, το οποίο λειτουργεί με άμεση επίδραση της δέσμης της ακτινοβολίας στον ψηφιακό ανιχνευτή (flat panel).
-Έμμεσα ψηφιακή μαστογραφία, συστήματα CR, στα οποία οι ειδικές πινακίδες αφού ακτινοβοληθούν εισάγονται στον ψηφιοποιητή και παράγεται η ψηφιακή εικόνα.
Ποια τεχνολογία παράγει καλύτερη ποιότητα εικόνας;
-Έχει επικρατήσει σαν η τεχνολογία DR flat panel οπότε και οι εξέλιξη της τεχνολογίας αφορά κυρίως αυτή τη μέθοδο.
-Επί πολλά έτη υπήρχε διαμάχη ακόμη και για το αν η CR μστογραφία ήταν ψηφιακή ή ψηφιοποιημένη.
-Έχουμε δει άριστες εικόνες CR με πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας όπως και συχνά πολύ κακές εικόνες με μεγάλη δόση ακτινοβολίας από flat panel.
-Με δυο λόγια, ένα παλιάς τεχνολογίας, φθαρμένο και κακοσυντηρημένο flat panel, παράγει πολύ κακές εικόνες με συνεχώς αυξανόμενη δόση ακτινοβολίας για να αντισταθμίσει την φθορά.
Εσείς ποια τεχνολογία έχετε;
-Πρόσφατα εγκαταστήσαμε το νέο μας DR flat panel. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά όχι μόνο στην υποκειμενική αντίληψη της ποιότητας, αλλά ιδιαίτερα στις μετρήσεις διαγνωστικής ευκρίνειας/ανάλυσης σε συσχετισμό με την δόση που μέτρησε η ακτινοφυσικός μας.
Νέα τεχνολογία! Εγκαταστήσαμε στο ιατρείο μας το νέο DR flat panel! Η ψηφιακή μαστογραφία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και λόγω των πλεονεκτημάτων της σε μερικές κατηγορίες γυναικών έχει επικρατήσει της αναλογικής. Οι ψηφιακές εικόνες σε film συνοδεύονται πάντα με τις ίδιες αποθηκευμένες σε CD.
Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την παρακολούθηση αποτελεσμάτων δίαιτας ( ελάττωση λίπους, χωρίς ελάττωση οστικής μάζας) -Κατανομή λίπους αθλητών υψηλών επιδόσεων
Διάγνωση σιωπηλών καταγμάτων και επανέλεγχος αυτών με ψηφιακή μέτρηση. Η μέτρηση είναι χρήσιμη σε γυναίκες με οστεοπόρωση ώστε με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας (1%) να αναγνωριζονται σιωπηλά κατάγματα και να γίνεται η παρακολούθηση αυτών κατά την θεραπεία. Η ψηφιακή αξιολόγηση του μεγέθους και μορφής των σπονδύλων επιτρέπει την αξιόπιστη αξιολόγηση. Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ακτινογραφίες σε περιπτώσεις κακώσεων ή άλλων παθολογικών περιπτώσεων επειδή λόγω της αμελητέας ακτινοβολίας που χρησιμοποιεί δεν επιτυγχάνει την απαιτούμενη ανάλυση στην εικόνα.
CBCT 3D/4D & PROFACE με το Planmeca Promax 3D MID/4D.
Η νέα εποχή στην απεικόνιση. Τρισδιάστατη απεικόνιση εξαιρετικής ποιότητας και ακρίβειας με πολύ μικρότερη δόση (πρωτόκολλο ULTRA LOW DOSE)
Οδοντιατρική & Γναθοχειρουργική
– Τα μηχανήματα μας έχουν όλες τις απαιτούμενες εφαρμογές για κάθε οδοντιατρική και γναθοπροσωπική απεικόνιση. Είναι υπερσύγχρονα με μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως μεγάλη ισχύ (120 Kv), δυνατότητα επιλογής πεδίου ακτινοβόλησης από την εξέταση ενός δοντιού (πχ ενδοδοντία), μέχρι και πεδίο 20 x 17 εκ.
– Το λογισμικό τους περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες για ειδικές εξετάσεις γναθοπροσωπικής απεικόνισης.
– Είναι ένα από τα ελάχιστα μηχανήματα τα οποία έχουν τις τεχνολογίες Proface και κινησιολογίας γνάθου 4D σε πραγματικό χρόνο.
– Οι εφαρμογές επεκτείνονται πέραν των τυπικών σε:
Πλαστική χειρουργική: Proface (3D φωτογραφία), ρινοπλαστική, ρινικό διάφραγμα. Μεγάλες αποκαταστάσεις (Promodel).
ΩΡΛ: μελέτη παραρρινίων κόλπων, μαστοειδών, σφηνοειδών κόλπων, ρινικού διαφράγματος, μέσου-έσω ωτός. Ανάλυση αεραγωγών. Κατάγματα ρινικού οστού.
Ορθοπεδική: μελέτη της ανώτερης αυχενικής στήλης (3D).
Τα τελευταία χρόνια οι ΩΡΛ εφαρμογές της τομογραφίας κωνικής δέσμης CBCT έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Στην πρόοδο αυτή έχουν συμβάλλει η τεχνολογική εξέλιξη των τομογράφων που δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα μεγέθη των οδοντιατρικών αναγκών, η ανάπτυξη εξειδικευμένων λογισμικών αλλά και η πολύ σημαντική πρόσφατη ελάττωση της δόσης (πρωτόκολλο Ultra Low DoseΤΜ) στα επίπεδα πλέον δύο απλών ακτινογραφιών.
Η τομογραφία CBCT παρέχει 3D εικόνα και δυνατότητα ανάλυσης σε όποιο επίπεδο στον χώρο εξυπηρετεί την διάγνωση, με ταυτόχρονη απεικόνιση και στις τρεις διαστάσεις. Το πάχος της τομής και η απόσταση των τομών επιλέγεται ελεύθερα μετά την εξέταση και ξεκινάει από το εντυπωσιακό ελάχιστο 0,2 mm.
Στις καθημερινές κλινικές εφαρμογές υπάγονται:
Μελετάμε περιπτώσεις παθήσεων των κροταφογναθικών και καταγράφουμε χωρίς επιπλέον ακτινοβολία τις κινήσεις κατά την διάνοιξη, μετακίνηση, μάσηση κλπ