Ψηφιακος ελεγχος σκολιωσης και ανισοσκελιας (Full Spine & Full Leg)

σκολίωση μεγάλου βαθμού

Κάθε ασυμμετρία στους ώμους ή ωμοπλάτες μπορεί να υποκρύπτει σκολίωση. Η επίσκεψη στον ορθοπεδικό ή παιδίατρο θα επιβεβαιώσει την υπόνοια και μετά θα γίνει ακτινολογικός έλεγχος. Σημαντικό θέμα είναι η κύφωση. Συνήθως οι γονείς την αποδίδουν στην κακή στάση του παιδιού επιμένοντας να “μην σκύβει” κλπ. Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από τον ορθοπεδικό. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνουν μετρήσεις. Θα πρέπει να μάθετε αν στην προτεινόμενη μέθοδο απαιτείται μια μόνο ακτινοβόληση για ολόκληρη την σπονδυλική στήλη ή τα κάτω άκρα, ανεξάρτητα από το ύψος του παδιού. Θα βρείτε σε άρθρα από την “αναλογική” εποχή όπου αναφέρονται σαν “τηλεακτινογραφία” που σημαίνει απλώς λήψη από μεγάλη απόσταση, ή ακόμη ορθο-ακτινογραφία που σημαίνει πρακτικά το ίδιο πράγμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε εμπεριέχει ως αυτονόητες τις δυο προηγούμενες έννοιες. Θα πρέπει οι εξετάσεις αυτές να γίνονται πάντα σε όρθια στάση, χωρίς υποδήματα και με ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση.Η μέτρηση της ανισοσκελίας στον αξονικό τομογράφο γίνεται σε υπτία στάση. Είναι εύκολο ειδικά ένα παιδί να λυγίσει το ένα γόνατο αν δεν είναι συγκεντρωμένο και δεν του έχουμε εξηγήσει με σαφήνεια τον τρόπο που πρέπει να σταθεί.Πρέπει η τεχνολόγος να επιμένει και περιμένει μέχρι η στάση να είναι σωστή.Διαφορετικά οι μετρήσεις θα είναι λάθος.

ακτινογραφιες σκολιωσης και κυφωσης

Με μία μόνο λήψη ολόκληρη η σπονδυλική στήλη και λεκάνη. Σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο για προληπτικό έλεγχο ή παρακολούθηση σκολιώσεως ή κυφώσεως. Με ελάχιστη ακτινοβολία έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τα ψηφιακά εργαλεία (που περιέχονται και στο CD που συνοδεύει την εξέταση), μας επιτρέπουν να μετρήσουμε τις γωνίες Cobb.

Αν υπάρχει ανισοσκελία που επηρεάζει την σπονδυλική στήλη, μπορούμε να την μετρήσουμε ακριβώς με ανάλογη λήψη.

Ανισοσκελία

Η διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων δυνατόν να προκαλεί δυσκολίες στην βάδιση ή και προδιάθεση σε σκολίωση της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση αυτή ελέγχουμε το μήκος των κάτω άκρων με μία λήψη FULL LEG. Στα παιδιά έχει μεγάλη σημασία επειδή η διαφορά των σκελών προκαλεί κλίση της λεκάνης. Αυτό οδηγεί σε κάμψη της σπονδυλικής στήλης που αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να γίνει μόνιμη. Ανισοσκελία προκύπτει συχνά μετά αρθροπλαστική στα ισχία, ακόμη και αν η μέτρηση στο χειρουργείο ήταν απόλυτα ακριβής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άξονες των σκελών σε υπτία στάση διαφέρουν από την πραγματική ορθία στάση, με συνέπεια να διαφοροποιείται  το λειτουργικό μήκος. Ασφαλώς ανισοσκελία μπορεί να προκληθεί μετά μεγάλα κατάγματα ή χειρουργεία. Διαφορά μπορεί να προκύψει όμως απλώς σαν συνέπεια στροφής της λεκάνης, διαφορά στους άξονες των γονάτων ή των ποδοκνημικών. Τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν.